Rode linzensoep

  • 30-60 MIN.

Ingrediënten 4 personen

Olijfolie, zout
4 theelepels paprikapoeder
4 theelepels gemalen komijnzaad
Een grote ui
Een paar tenen knoflook
Bouillonblokjes voor 1 liter (groente- of kruidenbouillon)
175g rode linzen
Flinke klont boter
Eetlepel salça (of tomatenpuree)
Eventueel als je ze in huis hebt:
1 a 2 aardappeltjes
Wortel

Verder heb je nodig

Staafmixer of blender

Bereiding

Schil en snij de eventuele aardappel(s) en de wortel, was de linzen, snipper de ui.

Fruit de ui met de olie en een beetje zout tot het glazig, gelig is. Doe dan de knoflook erin en laat het een halve minuut warm worden. Dan doe ik er 5 mokken kokend water bij (uit de waterkoker).

Dan gooi ik alles erin, de paprikapoeder, de bouillonblokjes, de linzen (gewassen) en eventueel de aardappel(s) en wortel. Dan laat je het op een zacht pitje ongeveer 3 kwartier à een uur koken. Deksel niet dicht. Tip: Leg een pollepel over de pan, onder het deksel. Zo voorkom je overkoken.

Als laatste pak je een steelpannetje, daar doe je het komijnzaadpoeder in en je zet gas vol aan. Als je het komijn begint ruiken, dan doe je de boter erbij. Als de boter gesmolten is de salca erbij en dat laat je even op het gas ongeveer een minuut pruttelen (tot het goed gemengd is) .

Gooi het bij de rest van de soep en pureer alles met de staafmixer ongeveer een minuut. Klaar! Eet smakelijk.

 
Tip:

Je kan er wat verse platte peterselie in doen of  een handvol verse gesneden munt. Of wat gedroogde hete pepervlokken om het pittig te maken!

Verschillende streken betekent verschillende recepten, met komijn erin wordt gegeten in centraal Turkije, maar bijvoorbeeld aan de Zwarte zee laten ze het weg.

Bron

Verschillende bronnen door elkaar